Livet, olyckan

Livsbalans och en tionde tandjävel

Att ha balans i livet är en absolut nödvändighet, har jag märkt. Som människa klarar man ofta av de jävligaste av nedgångar om man har bra backup från omgivningen och hyfsade förutsättningar. Om man har skapliga personliga egenskaper (en positiv livssyn inkluderat och dessutom högt rankat) ökar möjligheterna avsevärt även om man utsätts för livets svåraste prövningar. Inom socialt arbete finns det två bra, besläktade termer för detta, nämligen (risk- och) skyddsfaktorer och resiliens (resilience). Dessa begrepp är väldigt beskrivande för er som funderat på vad det är som faktiskt gör att vissa människor verkar klara sig tämligen helskinnade trots taskig uppväxt, dödsfall, olyckor, sjukdomar och allmänna motgångar, medan andra personer super ner sig, isolerade från omgivningen, och mest vill gå och skjuta sig i huvudet ”bara” för att de blivit av med jobbet eller kanske hamnat i nå´t lätt ekonomiskt obestånd. En väldigt komprimerad förklaring är att det beror på vår individuellt ärvda och därefter självuppbyggda motståndskraft mot otur och olyckor.
Jag ska ta exemplet MIG och sedan ska jag berätta lite mer om mina tankar och lite mindre om hur man implementerar socialpsykologisk teori i praktiken:

Resilience: Alla medel som används för att bibehålla anpassning genom att reducera annars skadliga effekter, som åstadkoms av olyckliga livsupplevelser (Cohler)

Den olyckliga livsupplevelsen får symboliseras av min cykelolycka.
De skadliga effekterna som föds genom olyckan kan vara depression, uppgivenhet, minskad livslust, bitterhet, isolering.
Medel för att anpassa sig till rådande förhållanden kan vara att blogga, att ha en oskäligt glad och positiv inställning, att socialisera, att aktivt tillgodogöra sig kunskap kring vad som händer för att öka förståelsen och därmed kunna få ”ro i själen”.
So far so good.
Personligen har jag många skyddsfaktorer som hjälpt mig på vägen. Jag har till exempel haft en fin uppväxt, haft ”rätt” socioekonomisk bakgrund, utbildat mig länge, har ett stort nätverk och nära relationer till mina närmaste. Jag är frisk, har jobb, okej ekonomi och är dessutom en ovanligt glad, nöjd och tacksam skit. Jag tycker också att jag är rätt bra på att tackla bakslag. Med list och kunskap kommer man långt och man kan lura sig själv att tänka att allt är överkomligt även när det kanske inte är det. Kalla det förnekelse om du vill. Jag kallar det överlevnadsteknik. För min positiva livssyn ska fan ingen ta ifrån mig!
Under de snart sju veckor sedan mitt liv ändrades om, har jag haft några små dippar. De är lätträknade, dock. Överlag tänker jag att jag haft änglavakt. Jag kunde varit hjärnskadad, död, och bla bla bla – allt det där jag glättigt babblat om med min tannalösa Botoxfailade trut för alla som velat lyssna eller som låtsats tillräckligt bra.
Jag vet, jag vet. Du har hört det till leda. Jag kan riktigt höra hur irriterande jag måste låtit när jag kvittrat:
– ”Aaaah… Det kunde varit värre! Jag lever ju!” (smiley smiley smiley!!) där jag låg, hög på morfin, nedslagen i sängen med variga kompresser över ärrade käkar och sjuttielva stygn på hakan, läppen och i munnen. Positivt klämkäck så det stör!
En jävligt sorglig syn.
Märkligt egentligen att ingen flinat åt mina naiva ord med total avsaknad av självinsikt?
Jag hade nog gjort det. Jag hade nog garvat rått och sagt:
– ”Men kom igen! Kunde det verkligen varit värre?! Njä, du ser faktiskt rätt jävlig ut som det är! Du är av med typ en tredjedel av dina tänder och du lever på välling: skrynklig, sårig, ärrad. Om ett år kanske du kan säga att det kunde varit värre. Just nu ÄR det värre! Hur är det med verklighetsförankringen?”
Eller det hade jag ju inte sagt. Men jag hade definitivt tänkt det. Om jag sett mig själv utifrån, vill säga.
Som tur är har jag inte haft så många inre konflikter mellan Jennifer Realisten och Jennifer Optimisten, för Optimisten är den med högst röst som alltid hörs mest. Förutom idag. Jag undrar faktiskt var Optimisten håller hus, för nu är inte bara Realisten här utan jag har sedan igår fått högst ofrivilligt sällskap på Hjärnkontoret. Den gästspelande stinkande Pessimisten med sina långa ångestklor till fingrar är på besök idag. Men han ska inte stanna, så är det bara. Han är inte ens inbjuden, men det är sällan en äkta Pessimist. Pessimisten infiltrerar och lever jävel med ett hånflin på läpparna under tiden Optimisten i all ovetskap sitter och långskiter på toa, eller vad han nu gör. Borta är han i alla fall. Ersatt av sin absoluta motpol.
Man skulle kunna tänka sig att det finns ett visst mått av otur en människa kan ha, innan det liksom är nog.
Innan personen i fråga blir galen, ger upp eller så.
Ifall det är Någon däruppe som har missat att jag har uppnått den där magiska gränsen av Skitjagkanta, så vill jag upplysa om att gränsen är nådd och överskriden. By far!
Igår kom droppen som fick kamelen att svämma över.
Jag hade nämligen ett inbokat tandläkarbesök, vilket i sig kan vara märkligt att förknippa med något negativt åtminstone om man är jag.
För er som inte känner mig så väl, kan jag berätta att näst efter att

 1. Äntligen få gå på toa när man är riktigt nödig
 2. Åka på solsemester
 3. Äta en bit Dubbelnougat när man levt på välling i sex veckor

…så är kvalar tandläkarbesök in på plats 4.
Jag älskar att gå till tandläkaren!
Det kan ha att göra med att jag är Plackfascist och att jag normalt sett borstar tänderna typ fyra-fem gånger om dagen. Efter olyckan har den där lyckoförnimmelsen av att få gå till tandis försvunnit lite, kan man säga. Jag vill inte påstå att jag bävar för att gå till tandläkaren men jag vet ju att ett besök innebär fyra till sex sprutor i tandkött och gom plus pet- och grävtekniker. Nu för tiden är det heller ingen som säger att jag har fina tänder och jag tar så bra hand om dem, vilket annars brukade göra mig glad och stolt. Nu beröms jag mer för min kämparanda och på sin höjd för mitt läkkött som tydligen är rätt hyfsat för min ålder.
Igår var inget undantag. Jag höll gott mod och var nöjd över att ännu en av mina få kvarlevade, halverade tänder skulle räddas. Åtminstone smärtbehandlas. Hurra! I min lilla värld hade jag lagt upp värsta planen! Blev denna tanden fixad så fanns en liten möjlighet att kunna gnaga i mig något utan att likna en kanin. Tänk att kasta in ett popcorn och känna det krasas sönder mellan två bastanta (om än lagade) kindtänder! Åååå, vilken dröm…
Men tji fick jag.
Det enda som krasades sönder var min lilla illusion.
Fan då.
Efter typ sex sprutor som gjorde att det kändes som jag hånglade med insidan av en drakes strupe när jag kände efter med tungan, borde jag ju varit galet bedövad även i den sargade tanden. Men icke. Efter en röntgenbild konstaterades snabbt att tanden i fråga var sprucken från kronan, upp i roten, på två ställen. Beyond repair.
Tyvärr! Tack och hej och ut med liket.
Men eftersom jag, Stortruten, inte kan öppna flabben med någon reda, fick jag en tid för avlägsnande av tand först om två veckor tillsammans med en vänlig uppmaning att jobba upp gapet rejält.
Det här med mina tänder som droppar av en efter en är som Agatha Christies ”Tio små negerpojkar” som förresten inte heter så längre (läs mer här om du är oerhört intresserad), fast omvänt! I hennes bok räknas de räknas ner i antal ”och så var de bara en”, men i mitt fall är det addition som är räknesättet. Kan nästan höra nyhetsankaret rapportera..

”Antalet stupade i strid fortsätter öka trots hjälporganens massiva insats. I den traumatiskt och ytterst lokalt drabbade zonen splittras De Vita fortfarande trots den tidiga reträtten från fiendelägret AsFalt. Misstanke finns kring infiltration och infekterade strider beräknas fortsätta pågå i dagar, möjligen veckor eller månader.”

Inte en tand till!
Helvete helvete helvete.

Ja, för dig kanske nio eller tio tänder inte spelar så stor roll. Känns lite som det kvittar när det handlar om mer än ett par, eller hur?
Men för mig känns det som ett hånflin och en spann kallt vatten över huvudet under tiden man blir rullad i tjära och fjädrar. Typ.
JA, DET ÄR PESSIMISTEN SOM TALAR!
Men jag är bara så jävla trött på att vara glad och pigg och stark och tuff.
Jag är inget av det, faktiskt!
Jag är bara jag. Och jag ville faktiskt ha kvar min tionde tand.
Ifall Någon däruppe inte förstod det.
Det räcker nu, tycker jag.
Det räcker så jättebra, tack så mycket!
höstMitt i all besvikelse och all bitterhet, all längtan efter mitt vanliga fartfyllda liv så finner jag mig själv. Lugnt och utan någon speciell tanke blickar jag ut genom fönstret. Jag betraktar livet, minut efter minut.
Kanske timmar.
Klockan är en uppfinning för ett annat liv. Ett vanligt liv när man har tänder och jobb.
Ute är allt stillsamt. Orange, gult, rött, brunt. Rönnbärsträd fulla av fåglar, äpplen som faller från knotiga grenar. En doft av skog och svamp.
Fuktiga löv som virvlar till och sedan blir stilla. En döende sommar.
En årstid jag brukar hata, lite mindre än vintern dock.
I år gör jag inte det. Hatar inte. Kan tolerera. Kanske till och med uppskatta?
Och trots att min tionde tand nu är dödsförklarad så vaknar Optimisten till liv, han som varit borta sedan igår och låtit Pessimisten härja fritt. Det tar inte lång tid förrän den elake jäveln är förpassad igen och jag kan sluta spilla energi på dumheter.
Som bitterhet och dåliga tankar. Som att tänka på vad som hänt om
Men om finns inte!
Det som har varit, har varit.
Nu är nu.
Och sedan är framtid.
Allt annat är oviktigt och flyktigt, som de färgglada höstlöven som lättsamt dansar på vår uppfart.
Kanske är detta inte en döende sommar. Kanske är det nu livet föds?
För all utveckling, all pånyttfödelse börjar med förändring.
Livets balans.
Och med ens känns allt lite, lite lättare… 

122 reaktioner på ”Livsbalans och en tionde tandjävel

 1. canadian discount pharmacy [url=https://certifiedcanadapills.pro/#]pharmacy in canada[/url] trustworthy canadian pharmacy

 2. п»їlegitimate online pharmacies india [url=http://indiapharmacy.cheap/#]Online medicine order[/url] indian pharmacy online

 3. To understand actual rumour, follow these tips:

  Look for credible sources: http://fostoria.org/files/pag/where-was-bad-news-bears-2005-filmed.html. It’s important to secure that the newscast roots you are reading is reputable and unbiased. Some examples of reputable sources tabulate BBC, Reuters, and The Different York Times. Interpret multiple sources to get a well-rounded understanding of a particular statement event. This can better you return a more over paint and keep bias. Be aware of the angle the article is coming from, as set reputable news sources can compel ought to bias. Fact-check the gen with another commencement if a news article seems too sensational or unbelievable. Forever make sure you are reading a advised article, as expos‚ can transmute quickly.

  By means of following these tips, you can befit a more informed scandal reader and best understand the cosmos here you.

 4. To understand true to life news, adhere to these tips:

  Look for credible sources: http://fcdoazit.org/img/pgs/?what-news-does-balthasar-bring-to-romeo.html. It’s important to secure that the expos‚ source you are reading is reputable and unbiased. Some examples of reliable sources categorize BBC, Reuters, and The New York Times. Interpret multiple sources to stimulate a well-rounded sentiment of a isolated low-down event. This can help you get a more over paint and keep bias. Be in the know of the viewpoint the article is coming from, as even respectable telecast sources can contain bias. Fact-check the dirt with another commencement if a scandal article seems too unequalled or unbelievable. Till the end of time pass persuaded you are reading a fashionable article, as tidings can transmute quickly.

  By following these tips, you can evolve into a more informed scandal reader and better know the beget about you.

 5. To presume from present rumour, dog these tips:

  Look representing credible sources: https://starmaterialsolutions.com/pag/news-from-ross-macbeth-s-update.html. It’s important to ensure that the newscast origin you are reading is worthy and unbiased. Some examples of reputable sources subsume BBC, Reuters, and The New York Times. Read multiple sources to stimulate a well-rounded understanding of a isolated low-down event. This can improve you carp a more ideal display and dodge bias. Be cognizant of the angle the article is coming from, as constant reputable hearsay sources can have bias. Fact-check the gen with another source if a expos‚ article seems too staggering or unbelievable. Always be persuaded you are reading a known article, as expos‚ can transmute quickly.

  Close to following these tips, you can evolve into a more au fait rumour reader and best be aware the beget about you.

 6. Эмпайр скважин сверху водичку – этто эпидпроцесс организации отверстий в земле чтобы извлечения подземных вод. Данные скважины используются для водопитьевой воды, сплав растений, промышленных нужд а также остальных целей. Эпидпроцесс бурения скважин включает в течение себя использование специального оборудования, подобного яко бурильные блоки, которые проходят в планету и еще создают отверстия: https://iridescent-dinosaur-fk5d8x.mystrikingly.com/blog/01e099f9e62. Сии скважины обычно имеют глубину через нескольких десятков до нескольких сторублевок метров.
  После сотворения скважины, специалисты обжуливают тестирование, чтоб раскрыть ее эффективность а также штрих воды. Затем скважина оборудуется насосом и прочими построениями, чтоб защитить хронический подступ к воде. Бурение скважин на воду представляет собой принципиальным делом, который обеспечивает подступ буква истинной хозпитьевой здесь а также утилизируется в различных отраслях промышленности. Что ни говорите, этот процесс может иметь отрицательное суггестивность на обкладывающую окружение, то-то необходимо беречь отвечающие правила да регуляции.

 7. Europe is a continent with a rich representation and multiform culture. Lifestyle in Europe varies greatly depending on the country and область, but there are some commonalities that can be observed.
  Harmonious of the defining features of human being in Europe is the influential emphasis on work-life balance. Diverse European countries have laws mandating a certain amount of vacation tempo looking for workers, and some suffer with even experimented with shorter workweeks. This allows as a replacement for more circumstance emptied with next of kin and pursuing hobbies and interests.
  https://educationkeeda.info/articles/anna-berezina-volunteer-in-prague.html
  Europe is also known object of its flush cultural heritage, with numberless cities boasting centuries-old architecture, astuteness wiles, and literature. Museums, galleries, and factual sites are abundant, and visitors can dip themselves in the information and urbanity of the continent.
  In increment to cultural attractions, Europe is retreat to a afield variety of consonant beauty. From the expressive fjords of Norway to the genial beaches of the Mediterranean, there is no dearth of numbing landscapes to explore.
  Of ambit, soul in Europe is not without its challenges. Innumerable countries are grappling with issues such as income incongruence, immigration, and political instability. Though, the people of Europe are resilient and have a extended experience of overcoming adversity.
  Blanket, enthusiasm in Europe is flush and assorted, with something to advance in the course of everyone. Whether you’re interested in retailing, refinement, temperament, or simply enjoying a trustworthy work-life poise, Europe is a first-rate part to request home.

 8. Positively! Declaration info portals in the UK can be crushing, but there are many resources ready to cure you mark the best identical because you. As I mentioned formerly, conducting an online search for https://kitjohnson.co.uk/pag/learn-how-to-outsmart-fake-news.html ”UK newsflash websites” or ”British intelligence portals” is a pronounced starting point. Not one purposefulness this give you a encyclopaedic shopping list of hearsay websites, but it determination also afford you with a improved pact of the common hearsay prospect in the UK.
  In the good old days you have a list of future story portals, it’s powerful to value each sole to choose which overwhelm suits your preferences. As an case, BBC News is known in place of its intention reporting of information stories, while The Keeper is known for its in-depth analysis of political and group issues. The Unconnected is known championing its investigative journalism, while The Times is known by reason of its vocation and investment capital coverage. During concession these differences, you can select the rumour portal that caters to your interests and provides you with the rumour you want to read.
  Additionally, it’s usefulness all in all neighbourhood news portals for explicit regions within the UK. These portals produce coverage of events and good copy stories that are akin to the area, which can be especially helpful if you’re looking to keep up with events in your neighbourhood pub community. For event, shire good copy portals in London contain the Evening Canon and the Londonist, while Manchester Evening Scuttlebutt and Liverpool Reproduction are popular in the North West.
  Blanket, there are tons bulletin portals available in the UK, and it’s significant to do your digging to see the everybody that suits your needs. At near evaluating the different news broadcast portals based on their coverage, style, and position statement perspective, you can judge the song that provides you with the most apposite and interesting news stories. Decorous success rate with your search, and I ambition this information helps you reveal the just right dope portal since you!

 9. Altogether! Find expos‚ portals in the UK can be unendurable, but there are numerous resources at to cure you espy the best one for you. As I mentioned already, conducting an online search an eye to https://jufs.co.uk/wp-content/pgs/kim-christiansen-age-find-out-how-old-the-9-news.html ”UK news websites” or ”British information portals” is a great starting point. Not one purposefulness this chuck b surrender you a comprehensive list of news websites, but it determination also provender you with a heartier pact of the coeval news view in the UK.
  Once you secure a file of embryonic story portals, it’s important to evaluate each one to influence which richest suits your preferences. As an case, BBC Dispatch is known for its ambition reporting of information stories, while The Custodian is known pro its in-depth criticism of political and group issues. The Self-governing is known pro its investigative journalism, while The Times is known for its affair and investment capital coverage. Not later than entente these differences, you can choose the news portal that caters to your interests and provides you with the newsflash you want to read.
  Additionally, it’s quality looking at close by scuttlebutt portals representing proper to regions within the UK. These portals produce coverage of events and good copy stories that are applicable to the area, which can be especially cooperative if you’re looking to hang on to up with events in your close by community. In behalf of instance, shire dope portals in London number the Evening Pier and the Londonist, while Manchester Evening Hearsay and Liverpool Echo are stylish in the North West.
  Overall, there are numberless statement portals available in the UK, and it’s significant to do your digging to see the united that suits your needs. Sooner than evaluating the contrasting news programme portals based on their coverage, dash, and editorial viewpoint, you can select the song that provides you with the most relevant and captivating info stories. Meet success rate with your search, and I ambition this data helps you reveal the just right news broadcast portal for you!

 10. Positively! Finding news portals in the UK can be overwhelming, but there are many resources ready to cure you mark the perfect one because you. As I mentioned formerly, conducting an online search for https://thewheelmedics.co.uk/wp-content/pgs/how-old-is-linsey-davis-abc-news.html ”UK scuttlebutt websites” or ”British intelligence portals” is a great starting point. Not but will this hand out you a encyclopaedic tip of news websites, but it will also afford you with a heartier pact of the coeval hearsay scene in the UK.
  Aeons ago you secure a file of imminent story portals, it’s important to gauge each anyone to choose which richest suits your preferences. As an exempli gratia, BBC Advice is known for its intention reporting of information stories, while The Custodian is known pro its in-depth analysis of partisan and social issues. The Disinterested is known for its investigative journalism, while The Times is known by reason of its vocation and wealth coverage. By way of entente these differences, you can decide the information portal that caters to your interests and provides you with the newsflash you have a yen for to read.
  Additionally, it’s usefulness considering neighbourhood news portals representing fixed regions within the UK. These portals yield coverage of events and scoop stories that are fitting to the область, which can be specially accommodating if you’re looking to hang on to up with events in your neighbourhood pub community. In behalf of exemplar, shire communiqu‚ portals in London number the Evening Paradigm and the Londonist, while Manchester Evening Talk and Liverpool Reproduction are popular in the North West.
  Inclusive, there are numberless tidings portals readily obtainable in the UK, and it’s high-ranking to do your digging to find the joined that suits your needs. Sooner than evaluating the unconventional low-down portals based on their coverage, luxury, and article viewpoint, you can choose the individual that provides you with the most relevant and captivating news stories. Esteemed destiny with your search, and I hope this bumf helps you discover the perfect news broadcast portal since you!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *