Livet, Okategoriserade, Semester, Tips

Seriemord och andra roligheter

Binge watching har blivit ett nytt begrepp för mig så här i juletid, jag som aldrig varit den som kunnat sitta länge framför TVn och dumglo. Plötsligt är det det enda jag vill, orkar och förmår. Min förslappade kropp ids inte ens vandra runt med dammsugaren eller ta en promenad just nu. Kanske har det lite med att göra att jag besvärat mig själv med att jobba, plugga och vara sjukskriven i en salig röra sedan i januari 2019. Och så lite överraskningsfest och julafton och grejs som hopat sig sista tiden. Eller så har det med att prokrastinering att göra. Möjligen är det den där lilla detaljen med sluttampen på grupparbetet inom ramen för utbildningen (grundläggande psykoterapi), vad vet jag? Det jag säkert vet är namnet på flera olika bra serier som jag kan rekommendera!

 • Gåsmamman (2015-2019)
  Var? C More
  Säsonger: 4
  Betyg: 5*+
  Såg just klart säsong 4. Den här serien överraskade mig redan när säsong 1 hade kommit, och den blir ju inte precis sämre, så kan jag säga! Alexandra Rapaport är helt enkelt magnifik, och flera av hennes medspelare också, som Tommy Körberg och Grynet Molvig. Gåsmamman är ett kriminaldrama med Sonja och hennes familj i centrum, där makens cannabisverksamhet drar in lite extra klirr i kassan. En dag slås allt i spillror och Sonja tvingas in i ett liv av kriminalitet och en hel del katt-och-råtta-jagis.

  Ett hett tips inför sista avsnittet av säsong 4 (ingen spoiler alert nu!) är att inte stänga av trots att eftertexterna börjat rulla… Vi fick tipset av min kära storkusin Camilla i norr, så vi satt vackert kvar. Tur för oss!
  Hur som helst: se Gåsmamman! Nu!
Gåsmamman. Helt jävla underbar!
 • Dolly Parton´s Heartstrings (2019)
  Var? Netflix
  Säsonger: 1
  Betyg: 2,5-3*
  Feelgood – och lite lätt feelbad – kring Dollys mest kända låtar genom tiderna. Bland annat får vi veta hur ”Jolene” kom till. Och ja, det är ungefär vad du tror! Färgstarkt, småkul, småsorgligt, klyschigt. Varning för amerikanska floskler, förutfattade meningar och förutsägbart händelseförlopp. Skådespeleriet och filmmusiken är hyfsade, och du kan hitta en och annan känd skådespelare i avsnitten, bl a godingen Julianne Hough (”Rock of Ages”). Men överlag lättsmält och enkelt att slöglo på. Tv-serien har blivit helsågad av kritiker och just därför kan det vara extra kul att bilda sig en egen uppfattning. Speciellt om du är den som vanligtvis arbetar ”9 to 5” och du är på julledighet!
Heartstrings by Dolly
 • Nord och syd (1985)
  Var? SVT Play, Viafree
  Säsonger: 3
  Betyg: 4
  För alla som är födda tidigare än kanske 1980 måste ju bara Nord och syd vara nostalgi deluxe! Med Patrick Swayze och James Read i huvudrollerna kan det bara bli fint. Som många redan vet så handlar serien om Main (Swayze) & Hazard (Read) som möts som kadetter på West Point officersskola i tiden kring det amerikanska inbördeskriget och om deras två familjer – en i norr och en i söder – vars öden sammanflätas…
Nostalgitrippen!
 • Westworld (2016-)
  Var? HBO Nordic, Netflix
  Säsonger? 3
  Betyg? 4
  Spännande framtidsserie med Anthony Hopkins i huvudrollen som chef för en äventyrspark med vilda västern-tema där både robotar och människor är skådespelare och värdar. Besökarna är inne i parken som en sorts spel, där egna mörka fantasier går att uppleva och utföra utan samvetskval.
  Säg vad som skulle kunna gå fel?
  Ja exakt.
  Typ allt!
  Och det gör det.
Läskigt värre.
 • Twin Peaks (1990-1991)
  Var? HBO Nordic
  Säsonger? 2 (+ 1 ny från 2017)
  Betyg? 4*, kanske 5* för ugglorna och vedträ´t!
  Mystik, mord och intriger.
  Och lite humor!
  17-åriga Laura Palmer hittas mördad i den sömniga, idylliska lilla småstaden i norra USA, och FBI-agenten Dale Cooper (Kyle MacLachlan) kopplas in. Under utredningens gång upptäcker han att stället har en mörk sida med många hemligheter och sakta inser han att saker och ting egentligen inte är vad de först kunde tyckas vara…

  Regissören David Lynch har efter serien hyllats för att han skapat ett mästerverk som är både tidlöst och nyskapande, vardagligt och surrealistiskt på en och samma gång. Har du inte sett denna pärla, så gör det! Dansande dvärgar, the Log Lady (Damen med vedträ´t), en lama, tibetanska stenar och Jätten kommer att roa dig under många timmar. Och du? Glöm inte:
  ”The owls are not what they seem”
Twin Peaks. Och ugglorna.
 • Jane the Virgin (2014-2019)
  Var? Netflix
  Säsonger? 5
  Betyg: 3
  Lättsam, rolig och catchy supersåpa á la telenovela!
  Missförstånd och förvecklingar, satirisk humor, dramatiska utspel, helt osannolika kopplingar, en sammetsmörk berättarröst – och en gravid oskuld i centrum. Jane the Virgin är 2010-talets latino-Glamour med skillnaden att huvudpersonen Jane är rätt sympatisk, trevlig och ganska normal. Efter tre-fyra avsnitt är man fast… och efter första säsongen är det nog kört. Gör dig redo för 100 avsnitt av Jane!
Ay, caramba!
 • The Walking Dead (2010-)
  Var? HBO Nordic, Dplay
  Säsonger: 9
  Betyg: 5 (dock inte de sista säsongerna)
  Zombie-apokalyps-epidemi när den är som absolut bäst. Säsong 1-3 såg jag närmst slaviskt. (I skrivande stund faktiskt också på mig en Walking Dead t-shirt från Comic Con i Köpenhamn.) Fantastiskt bra serie överlag. Sjukt spännande handling, intressanta karaktärer och lagom fullproppat med zombiesplatter.
  Ge Rick och Daryl och de andra mysisarna i Walking Dead ett försök, vet jag! Men akta dig…
  Det är lätt att bli biten. 🙂
Det var exakt så här de otaliga timmarna av zombieattacker började…
Mitt serielöfte från HBO Nordic! 😁

Happy binging! 😛

1 220 reaktioner på ”Seriemord och andra roligheter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *