Politik

En jävla tårta som urartat

Den här jävla tårtan, alltså.
Hade det inte varit för den, hade min blogg kunnat förbli politiskt ofärgad och snäll.
Jag kunde ha hållt mig till att skriva smålustiga inlägg eller gnälla över en krossad käke (min egen).
Men icke då.
Som vanligt är det svårt för mig att hålla käft när något retar upp mig så in i helvete.
Och det är egentligen inte tårtan i sig som irriterar, utan det som ligger bakom…
Jag hade tänkt att min blogg skulle vara personlig, med mycket humor och lite känslosamhet. Bra och dåligt om vartannat. Fast mest bra, för vi har för mycket dåligt i världen. Något jag egentligen ville välja bort att skriva om var politik av flera anledningar. För det första är jag inte politiskt likriktad även om jag har mina åsikter som är lätt högerriktade ifall du inte vet det redan. Det betyder dock inte att jag är ett kapitalistsvin som roffar åt mig konsumtionsvaror och cashar ut en fet lön under tiden jag trampar på underklassen, inte alls. Det betyder inte heller att jag tycker att de som har de knapert ställt ska ha det så medan överklassen ska sitta i plöffsiga fåtöljer med fötterna på skrivbordet och äta gåslever. För om du tror att det är så är du fel ute. Min politiska tillhörighet är – som för alla – ihopflätade med mina grundvärderingar vilket i kombination med mitt yrkesval som soc-tant gör att jag är en väldigt snäll och filantropisk människa och borgarbracka! I en och samma person. Det går hur bra som helst, kan jag säga! 🙂
För det andra tycker jag inte att politisk tillhörighet är det viktigaste i livet. Helt ärligt skiter jag i om du är sosse eller moderat, eller kanske centerpartist. Eller vänsteranhängare? Inga problem, bara du inte maskerar dig med rånarluva och lever jävel i politikens namn. Eller nå´t annat namn alls för den delen. Jag utgår kallt ifrån att alla människor har vett nog att använda sin hjärna att tänka med, och att det ligger på ditt eget ansvar att bilda dina åsikter på kunskapsbaserad bas i kombination med vad som känns rätt i ditt hjärta. Och sedan tycker jag att man får stå för sina yttranden, både i ord och handling.
Låter det stort?
Det är det nog, för jag har de senaste åren mött väldigt många människor som verkar ha valt att tillfälligt koppla bort sin förmåga att tänka, eller som kanske i hjärtat verkligen tycker att vissa grupper av jordens befolkning är mindre värda, eller som kanske bara förkastar sina grundvärderingar till förmån för en fråga som tydligen ligger många varmt om hjärtat, nämligen invandringen. Denna heta potatis som upprör många, speciellt en grupp som kallas (sd) och deras växande skara anhängare som jag inte riktigt förstår mig på.
För ett tag sedan kom det den här lätt uttjatade, mobilfilmade historian om järnrör och ”babben” Soran Ismail. I vägen för (sd)-trion kom en annan ”babbe” som det skulle bufflas på och som dessa tre (sd)s politiska-hot shots tvunget skulle provocera, samt en ”hora” som skulle sättas på plats. Har du missat filmen eller behöver uppfräschning av minnet, så se den här. Ett år senare, nu, kom den kanske lite mer blygsamma motattacken: en tårta. Och inte vilken tårta som helst, utan en gräddig sådan, rakt i huvudet på Jimmie Åkesson under en boksignering i Stockholm härom dagen. Detta har skapat stora rubriker i media och (sd)-anhängare har fått vatten på kvarn.
Med anledning av tårtningen av Åkesson vill jag säga:
Nej, det är inte ok att tårta någon.
Det är ett personangrepp.
Det är ett brott. Sålunda straffbart.
Samtidigt blir det lite tragikomiskt – när det sker mot (sd).
Jag är jätteledsen att säga det, men jag tycker så! Tyvärr.
Varför jag känner på det viset ska jag förklara lite närmre.
Även om jag fundamentalt står för individens rätt att uttrycka sin åsikt, hamnar (sd)s yttrandefrihet i uppenbar intressekonflikt med en annan stark grundsyn som jag tillsammans med en stor del av den svenska befolkningen står för, tillsammans med Sverige som stat och de flesta andra länder i världen, nämligen de mänskliga rättigheterna. Rätten till lika värde och frihet, att inte diskrimineras, rätten till liv, etc. En syn som inte direkt får plats i Åkessons partiprogram, enligt mig. Gränsen mellan att värna om att bevara sitt land med sitt kulturarv, nationalekonomi och välfärdssamhälle vs att vara direkt främlingsfientlig blir hårfin, när man inte tar hänsyn till människans värde och rättigheter. (sd) klantar sig gång på gång. Det läcker ut filmer som vittnar om att toppolitikerna inte alls är så tillrättalagda och ansvarstagande som de vill ge sken av att vara. De är retoriskt korrekta allt som oftast, åtminstone i nyktert tillstånd, och intelligensen är det säkert inget fel på. Och vad partiet står för är väl inte så farligt, tänker du? Någon måste ju ta tag i invandringsproblematiken, väl. Och det är ju bra att värna om sitt land, inte sant?
I (sd)s partiprogram, innehållande principprogram, talar man om att man ska värna om svenskhet, om svenska normer och värderingar. Dessa specificeras inte närmre, men det vet väl alla vad det betyder? Att vara svensk, menar jag. Att gå i kyrkan, att sjunga julsånger. Äta Kalles Kaviar och dansa runt midsommarstången. Fredagsmys med tacos och Coca Cola… Eller var det svenskt? Något av det? Njä, kanske inte. Att heta Anna eller Kalle då? Att ha ljust hår och blå ögon? Är man svensk då? Och inkluderad i svenskheten? Adoptivbarn – är de svenska? Och vi som gått ur Svenska kyrkan? Får vi vara med i Åkessons klubb? Är alla dialekter tillåtna? Eller ska det också vara homogent, det här med svenska språket alltså. Och vem ska exkluderas? Egentligen?
Jag har inget bra svar. Inte (sd) heller för så vitt jag vet har de aldrig definierat vad den här mystiska svenskheten består av. Vilka normer och värderingar vi riskerar få förstörda i vårt samhälle om De Där fortsätter att välla in är liksom lite diffust? Åkesson tänker att alla som kommer hit ska anpassa sig till det svenska samhället – ett argument som slits på av alla er som vill bevara Sverige. Men vad betyder det? Att anpassa sig. Om det är att inte elda upp bilar på Rosengård på grund av missnöje så är jag på. Klart man inte ska det. Om det gäller att inte hugga ner folk med kniv trots att man lider av posttraumatisk stress så är jag med. Det är ju fel. Om man ser ner på kvinnor och kallar dem horor, är man nödvändigtvis muslim då? Nej, det går bra att vara toppolitiker inom (sd) också och verkar det vara okej, kanske för det blir ett svenskt beteende då ju. Eller?
Om du efter detta fortsätter hävda att (sd) har sunda värderingar så förstår du nog mer av vad den här svenskheten är, än vad jag gör. Testa att kika på partiprogrammet och ersätt begrepper ”svenska värderingar” med t ex ”ras” så förstår du kanske varför det är dags att tänka till. Är vårt land till för svenskar och inga andra, så ligger i alla fall flera av mina vänner och även en del släktingar i riskzonen att bli exkluderade av Jimmie och hans gelikar. ” Det bästa både för svenskarna och för invandrare vore om många invandrare återvänder till sina hemländer. ” står det i 2010 års partiprogram.
Vad jobbigt, tänker jag.
Vem ska bestämma vilka dessa ”många” är?
Det blir ju lite svårt om man ska fortsätta ha en demokrati då, för det är nog inte så att alla invandrade personer kommer att köa för att få lämna sitt nya liv som man byggt upp för att åka tillbaka till kaos, förstörelse och en möjlig död i sitt hemland? Och gäller återvändandet även danskar som bosatt sig i Sverige? Jag menar, de är väl inte en del av svenskheten? Man pratar ju trots allt om ett ”etniskt homogent Sverige”. Inte ens samerna är ju inkluderade i Åkessons definition eftersom de med sin särbehandlade status tydligen hotar Sveriges demokrati, även om de är klassade som den enda svenska urbefolkningen per definition. Märkligt kan man tycka. Ja, det är mycket som jag inte riktigt får ihop. Du förstår säkert saken bättre, om du är en av de 12-13% som tänkt rösta på Sverigedemokraterna 2014. Kanske kan du förklara det för mig…?
Tyvärr har jag själv nästan gett upp mina ansatser att försöka diskutera politik med (sd)-anhängare som jag känner och inte känner.  Det blir mest paj(tårt?)kastning (ursäkta det dåliga skämtet!) och lösryckta floskler. Jag möts ständigt av undermåligt förankrade påståenden om massinvandringens negativa resultat och en obeveklig homogenisering av invandrare som en enhetlig grupp: ”dom där” framställs som en hord tattare och pack som innebär problem och inget annat. Det ger mig liksom inget, en sådan diskussion. Och helt uppriktigt ska jag säga att jag förstår inte hur du tänker, du (sd)-anhängare. Ditt parti ser ju invandringen som ett nytt och massivt hot mot välfärden (det var ju inget hot på 60- och 70-talen då Sverige var helt beroende av arbetskraftsinvandringen) och partiet använder invandringen att onyanserat problematisera det svenska samhället. Samtidigt erbjuder Sverigedemokraterna inte några konkreta lösningar till problemet, men lyckas ändå vinna väljare! Det är onekligen skickligt, och en tydlig signal till alla andra partier att våga ta tag i frågan. Men att man som väljare röstar på (sd) för att ”de vågar lyfta frågan”…? Tja. Det är väl det som irriterar mig. Jag förstår nämligen inte alls hur du tänker! Hur ser deras politik ut på andra områden? Vad ska man konkret åstadkomma i invandrarfrågan? Allt annat verkar vara mindre viktigt, bara vi är överens om att allt är invandrarnas fel. Eller?

Men, ja.. jag vet. Vi har så väl tanke- som yttrandefrihet i det här landet, vilket är helt avgörande för en demokrati. Alltså får du gärna tänka fritt och välja att sympatisera med drömmen om ett etniskt rent Sverige om du nu råkar vara sverigedemokrat. Yttrandefrihet är något bra som jag personligen är väldigt stolt över att vi har! Men även yttrandefriheten bär respekt och ansvar med sig. Yttrandefriheten är inte absolut utan har sina gränser och dessa går enligt lag bland annat vid rasistiska påhopp och hets mot folkgrupp.
I övrigt: yttra dig bäst du vill!
Personligen älskar jag att yttra mig! 😀
Och jag önskar verkligen att alla, inklusive tårt-tanten, ville bemöda sig med att argumentera emot (sd) istället för att ödsla en god efterrätt i Jimmies ansikte. Nu orkade hon av okänd anledning inte argumentera mot (sd) utan lade all energi på att baka en tårta och köa för boksignering istället. Eller kanske köpte hon den på ett konditori, vad vet jag? Hur som helst blev väldigt få ord sagda under tårtningen.
Hur mycket jag än vill säga att Ordets makt alltid kommer att vara starkare än en knuten näve eller en tårta i huvudet för den delen, så är jag inte säker på att jag tror det i alla lägen. Ibland har handling större effekt inte för att det gör tårtningen legitim, utan för att den får större uppmärksamhet. Media frossar i tårtattacken. (sd) är sannolikt kränkta. Tårt-tanten är arresterad. SÄPO ber om ursäkt och grämer sig över att de inte lyckades försvara Åkesson under attentatet. Attentatet. Ordet smakar absolut inte gräddigt. Ett attentat smakar mer som brandrök och explosioner än som en gräddtårta. Inte för att jag vill förringa en tårta och den förödelse den kan åsamka, inte alls. Men vi kanske kan enas om att det inte är i kaliber med ett grovt våldsbrott. Alltså, jag menar personangrepp med våldsinslag och hot, som att vara tre mot en. Där man måttar sparkar, puttar, provocerar och hotar med järnrör som man plötsligt beväpnar sig med när man är i numerärt överläge? Där man droppar rasistiska och sexistiska kommentarer? Ja, allt det där som vissa brukar tillskriva invandrargäng, du vet. Fast i det här fallet var det tvärtom. Det var nämligen svenska toppolitiker som utgjorde det hotfulla gänget. Och då blev det plötsligt legitimt att mucka med allt och alla som:
1. inte ser ut att lida av svensk (vågar man skriva arisk?) överklasshybris
2. som inte är män
3. som inte går klädda i kostym och bär titeln talesperson för ett riksdagsinvalt parti.
Ursvensk dubbelmoral at its best?

tårtor
Det är precis här det komiska kommer in i tårt-terrorn mot Jimmie! (sd) tycker tydligen det är rätt okej att springa runt och spela Allan i huvudstaden i samlad trupp. Det slätas över, det tystas ner. 
Järnrör, vad är det liksom…
Men en tårta i huvudet vid en boksignering?!?
Nej, då jävlar! Då är det ALLVAR!
Och kan jag inte hjälpa att jag drar lite på smilbanden, även om tårtning må vara ett hot mot yttrandefriheten.
I min värld är (sd) ett hot mot mångfalden, mot välfärden och mot Sverige som del av världen!
Och är det en tårta som krävs för att bilda opinion så är det nog hög tid för hela Sverige att börja baka. Invandrarfrågan är uppenbarligen viktig nog att diskutera över gränserna, och vad kan då vara bättre än att göra det över en kopp svenskt (?) kaffe och en gräddig tårtbit – dock inte i huvudet!

24 reaktioner på ”En jävla tårta som urartat

 1. Som vanligt välskrivet och ett gott inlägg. Problemet med SD och deras fysiskt betingade motståndare radikala vänsterister, är att de är av samma skrot och korn. En tårta hit eller dit må vara hänt men anhängare till SD har råkat ut för bra mycket värre (senast före tårtan var det bilbomber och innan dess fysiska attacker i hemmet). Då är det viktigt att poängtera att hotet mot vår demokrati och yttrandefrihet inte enbart kommer från SD utan i minst lika hög grad från deras vänsteristiska motståndare.

  1. Håller absolut med dig där, Richard. Det är självklart ett precis lika stort problem med hot och attentat oavsett grad mot (sd)-anhängare som det är mot vänsterextremister och allt däremellan. Det är överlag tragiskt att (sd) inte blir bemötta i debatter på hög politisk nivå: det skapar bara grogrund för ännu mer missnöjespolitik, tyvärr. Ingen förtjänar en tårta i huvudet oavsett hur dumma uttalanden man gör för den delen, så även om jag inte kan låta bli att tycka att det är lite Poetic Justice över tårtningen så tar jag så klart avstånd från handlingen i sig. Demokrati med komponenter av mänskliga rättigheter, yttrandefrihet etc är något vi verkligen ska värna om oavsett om den som uttalar sig är (sd)-partiledare eller nyanländ flykting.

 2. Att du i denna text både hänger ut SD ledare och 10 % av befolkningen i Sverige som idioter för att dom tillhör eller röstar på SD är bara pinsamt! Vi har en demokrati i Sverige som fungerar på detta sätt, det är bara att gilla läget!
  Att du sedan har mage att uttala dig på detta sätt när du själv tillhör den yrkesgrupp som är kanske det största hotet mot medborgarna i Sverige är för mig en gåta!!

  1. Hej Anders!
   Det var ju dumt att det verkar som att jag vill hänga ut 10% av Sveriges befolkning som idioter för att de röstar på SD. Det tycker jag nämligen inte eftersom jag inte känner alla och inte heller kan bedöma deras intelligens. Faktum är helt enkelt att jag inte alls förstår dem (er?) som är invandarfientliga och/eller röstar på SD och därför är jag kritisk och kanske kan uppfattas som lite provokativ också?
   Som jag ser det finns det tre anledningar varför man väljer att tänka som invandringsfientlig, invandrarfientlig och/eller som SD-anhängare:
   1. Man har kopplat bort hjärnan helt och låter andra tänka åt en. Man lyssnar bara på felaktig fakta om invandring och suger åt sig allt negativt kring ämnet. (Detta kanske du tolkat som korkat. Jag tänker snarare att man är passiv och inte så speciellt ansvarstagande i en demokrati.)
   2. Man har tillfälligt satt sina grundvärderingar åt sidan (dvs man tycker egentligen inte illa om nån folkgrupp utan uppskattar människor och deras värde) för att man mer aktivt väljer att tänka att vi har ett enda stort problem i Sverige: det är invandringen som måste stoppas och SD är det enda parti som reagerar. (Här fattar inte jag exakt vad som ska stoppas, vem som ska göra det och varför, etc vilket är precis det jag skrev om. Berätta gärna om du orkar och vill!).
   3. Man tycker i sitt hjärta att vissa folkslag eller grupper är mindre värda (dvs man är rasist, vilket jag i så fall tycker är jäkligt sorgligt). Eller så har man under uppväxten bara inte fått med sig dessa (lagstadgade) grundvärderingar innehållande bl a de mänskliga rättigheterna…
   Oavsett vilket alternativ du, om du nu är sverigedemokrat, än må tillhöra menar jag inte att du eller nån annan är idiot. Jag förstår mig helt enkelt inte på de som röstar på SD, jag sympatiserar inte alls med SD och jag är därför rätt ledsen över att hela 10% (ca) av vår befolkning röstat på SD. Däremot tycker jag att Kent Ekroth med polare bar sig åt som idioter i videon, så det kan du ju i och för sig ha rätt i.
   Och att jag har mage att uttala mig…? Ja, du, vi har ju faktiskt yttrandefrihet i Sverige vilket både jag, du och Jimmie Åkesson m fl bör vara väldigt glada åt. Sedan vet jag inte riktigt vad det har med min yrkesroll att göra. Det jag jobbar med ingår ju i allra högsta grad i välfärdsstaten, i det sociala skyddsnät som SD värnar om och som de vill ska bli starkare…? Jag förstår inte riktigt hur min yrkesgrupp skulle kunna hota svenska medborgare…?
   Oavsett din partipolitiska tillhörighet som inte spelar mig någon som helst roll, hoppas jag att jag svarat begripligt och att du får en fin dag!
   Jennifer

 3. Hej Jennifer
  Att du vill provocera förstår jag självklart. Tyvärr tycker jag att du med det du skriver på ett ganska bra sätt om än mindre extremt än andra visar på det PK sverige vi lever i.
  Så fort någon tycker att vi har ett problem med invandringspolitiken i sverige så är den som så tycker rasist. Tyvärr är det inte så enkelt. Sverige är ett land som har enormt lite rasism det får vi inte glömma.
  Jag har många vänner och arbetskamrater som är invandrare eller har invandrarbakgrund och jag har inget emot dessa personer, det är fantastiska vänner och kollegor. Trots detta tycker jag att vi har problem med integrationen i sverige. Är jag då rasist?? Jag säger nej, PK sverige säger ja, du säger kanske!!
  Varför röstar då medborgare på SD? Ja det skulle man nog kunna skriva en hel bok om, men folk utgår ju oftast från sin egen vardag när man fattar beslut i dessa frågor och jag vet hur många känner inför detta med invandringen. Man anser att vi inte kan ta emot fler ur ett ekonomiskt perspektiv eller man tycker att personer med invandrarbakgrund oftare blir dömda för brott mm.
  Du pratar om mänskliga rättigheter!! Är det inte en mänsklig rättighet att som flykting få en chans att få komma hit och komma in i samhället? Ofta får man vänta många år på att få veta om man får stanna eller inte, många gånger är det familjer som utvisas där barnen bott hela sitt liv i sverige och gått i skolan, fått kompisar mm. Är detta att värna dom mänskliga rättigheterna? Personer som kommer hit får vänta 6 månader för att få börja SFI! Är det att värna om dom mänskliga rättigheterna. Personer som kommer hit blir placerade i områden där bostadsstandarden är låg och kriminaliteten hög! Är detta att värna om mänskliga rättigheter? Ja du förstår nog vad jag menar.
  Det är ju detta som vanligt folk ser och tycker till om. När sedan inget parti vill prata om dom problem vi har i sverige med integrationen utan SD, vad tror man skall hända??
  Du skriver i punkt ett att folk slutat tänka själv och bara lyssnar på felaktigheter om invandring. Menar du då att vi i sverige ger alla som kommer hit flyktingar eller invandrare optimala förutsättningar för att få komma in i samhället?
  Till punkten två vill jag säga följande: Jag tror inte att majoriteten av dom som röstar på SD vill stoppa invandringen, men vill att övriga partier skall reagera på dom problem som faktiskt finns i sverige.
  Punkt tre är vi överens om. Dom som är rasister (vacker omskrivning av dig) röstar på SD, det kommer dom alltid göra och dessa kommer alltid finnas. Dock är dessa betydligt färre än vad PK sverige vill göra gällande.
  Nej jag tycker inte att Ekeroth med vänner uppträdde särskilt begåvat eller korrekt, dom visar att dom är idioter, jag håller med dig. Men det betyder ju inte att alla som är engagerade i SD beter sig på detta sätt. Percis som man inte kan säga att alla invandrare är kriminella.
  Det som jag dock blir jävlig förbannad på är att personer, främst vänsterextrimister tycker det är ok att bryta mot lagen för att man inte gillar vad andra tycker. Detta är ett hot mot din och min demokrati och i längden ett hot mot vårt samhälle. Detta kommer jag aldrig acceptera. Det hoppas jag inte att du gör heller. Demokratin är ju grunden i hela vårt samhälle.
  Jag vill avsluta med att säga att jag inte röstar på SD, men är inte främmande för detta i framtiden om övriga partier fortsätter att strunta i flyktingars och invandrares mänskliga rättigheter.
  Om jag röstar på SD i framtiden, vilken av de tre grupper du nämner ovan placerar du mig i.
  Mvh Anders

 4. Hello there, There’s no doubt that your website may be having browser compatibility issues. When I take a look at your blog in Safari, it looks fine however when opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to give you a quick heads up! Aside from that, excellent website!|

 5. Somebody necessarily help to make significantly posts I would state. That is the first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to create this particular publish amazing. Fantastic job!|

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *