Förhållande, Humor, Livet, Människa i världen, Politik, Tankar

Jämlikt? Jämställt? Jorå.

I morse började jag fundera på en sak. Det här med jämställdhet och strävan efter balans mellan könen i vårt binära samhälle. Det är faktiskt en svår sak! För att förändra världen behöver en börja med sig själv, heter det ju… Det är svårast av allt.

Extra tydligt blev det när jag insåg att jag köpt en sexistisk mugg till gubben. Dessutom tycker jag att den är kul, Gud förbjude!
(Bortse från fläckarna. Det händer att jag diskar men det är gubbens syssla och ansvar. Och uppenbarligen har han inte skött sig. 😑)

Skämt åsido.
Jag började jag tänka på vad som skulle hänt om exakt samma kopp hade haft texten En lydig kvinna är en lycklig kvinna plus en (o)passande bild. Ramaskri.
Men män är okej att håna, tydligen?
Ja, uppenbarligen tycker jag det eftersom jag köpt muggfan. 😏
Lite samma fenomen är det med Chippendales – om de ens existerar längre? – kontra kvinnliga strippor. Det ena är mums och det andra är motbjudande förtryck. Varför? Är det stället, upplägget, showen eller vad? 

Missförstå mig rätt.
1. Jag är för jämställdhet och jämlikhet. 
2. Jag titulerar mig som feminist.
3. Jag ser absolut problemet med samhällets könsmaktordning där kvinnor varit – och på många nivåer fortfarande är – i underläge sedan urminnes tider.
Jag förstår bara inte varför jämlikhetskampen jämt verkar tippa över åt endera hållet. Självklart ska vi verka för lika löner, lika möjligheter etc, men kanske inte på bekostnad av andra. Ordvalet ”feminist” tänker jag är ett lysande exempel på vad jag menar.

Jag har kommit på att jag är EQUALIST.
Antagligen har jag hört ordet någonstans, och om inte så har jag härmed myntat ett begrepp som inte väger över mer för nåt kön – eller ens för binära könsuppdelningar.
Equalist med basen i engelskans ”equal”, sprunget ur latinets ”aequalis”; alltså lika.
Equalister ser människor, inte kön.
Alla människors lika värde är grunden.
Och det i sig borde vara grunden för alla, tycker jag.

Som avslutning kan jag för jämställdhetens skull berätta att jag snabbt fick svar på tal kring min stygga mugg. Denna skönhet väntade på mig några dagar efter…
Hämnden är ljuv, även i muggform tydligen! 🙂

/Jennifer
muggköparen, muggägaren, tillika eqvalisten 

14 reaktioner på ”Jämlikt? Jämställt? Jorå.

  1. электрическая рохля
    [url=https://samokhodnyye-elektricheskiye-telezhki.ru]https://samokhodnyye-elektricheskiye-telezhki.ru[/url]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *